Je gaat alleen op reis, maakt prachtige momenten mee, maar er blijft iets te knagen: je voelt je eenzaam. Hoe ga je met deze leegte om en waar leer je nieuwe mensen kennen? Ik geef je tips.

Het moment dat ik werd aangenomen als stagiaire bij de Nederlandse ambassade in Jakarta staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Wat was ik blij: een nieuw leven aan de andere kant van de wereld, vol met spannende avonturen en verassende ervaringen, stond op mij te wachten. Dapper stapte ik in het vliegtuig en 21 uur later stond ik in mijn nieuwe huis. Ik sloot de deur, keek om mij heen, ging op mijn bed zitten en dacht: shit, ik ben hier helemaal alleen.

Geen zorgen, dit schrikmomentje overkomt iedereen die alleen verhuist naar het buitenland. Waar het vooral om gaat is: hoe ga je met dit gevoel om? En ik kan je alvast verklappen: just go with the flow. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk heb ik veel geleerd van deze mindset. Tijdens mijn eerste weken in Jakarta was ik druk bezig met het vinden van nieuwe vrienden, omdat ik mij eenzaam voelde. Maar sinds ik me ging focussen op wat ik wilde zien en beleven, leerde ik juist de leukste mensen kennen!

Tip #1: geef jezelf de tijd

Tijdens mijn eerste weken in Jakarta, wilde ik elk weekend een volle planning hebben. Nieuwe mensen ontmoeten, de hort op! Maar de leukste vrienden vind je niet in een paar dagen. Je kunt beter je eigen plan trekken en dan kom je vanzelf de juiste mensen tegen.

Tip #2: vermijd mensen die niet bij jou passen

Ik ontving veel uitnodigingen van mensen om een drankje te drinken. Toen ik net in Jakarta arriveerde, ging ik hier altijd op in. Maar eigenlijk wist ik diep van binnen dat de meeste mensen toch andere interesses hadden dan ik. Ik genoot helemaal niet meer van de avond, sterker nog: ik voelde me juist nóg eenzamer. Toen ik dit realiseerde, koos ik er veel vaker voor om in het weekend thuis te blijven in plaats van te hangen in een bar met mensen die niet mijn type zijn.

Tip #3: onderneem dingen alleen

Maak alleen een weekendtrip of dwaal in je uppie door de straten. Wen eraan om activiteiten alleen te doen! Ik deed veel dingen alleen thuis in Amsterdam, maar dat gaf een minder eenzaam gevoel omdat mijn hele leven ook in die stad was. Om de eenzaamheid te overwinnen, heeft het voor mij écht geholpen om zelfstandig dingen te organiseren. And guess what? Ik vind het nu heerlijk om in mijn eentje door de straten te zwerven en ik voel me juist enorm onafhankelijk en sterk!

Tip #4: neem jezelf niks kwalijk

Als ik voelde dat iemand niet mijn type was, dan ging ik vooral kijken naar mijzelf: Hoe kan dat? Moet ik veranderen? Heb ik iets verkeerds gedaan? Ik leer nooit nieuwe mensen kennen, dacht ik in paniek! Dit zijn geen fijne gedachten en het maakt jezelf ook nog eens hartstikke onzeker. Het belangrijkste is: jij hoeft niet te veranderen, je moet je omgeving veranderen! De een is wel je type en de ander niet. Dat is niemands fout en gelukkig zijn er zoveel leuke mensen op deze wereld. Met wat geduld, komen de juiste mensen vanzelf op je pad.

Tip #5: meld je aan bij online platforms

Anno 2018 zijn er ook een hoop online mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen in het buitenland. Speciaal voor stagiaires in Jakarta bestaat bijvoorbeeld de Facebookpagina ‘Interns in Jakarta’. Ook is er een pagina uitsluitend voor ladies: ‘Jakarta | Girl Gone International’. Op deze platformen wordt van alles gedeeld: van appartementen die vrijstaan tot mensen die op zoek zijn naar een maatje om de stad te verkennen. Je kunt ook zelf een bericht plaatsen om nieuwe mensen te ontmoeten, bijvoorbeeld: ‘Hi guys, I just arrived in Jakarta and looking for someone who is keen to explore the city with me. Let me know who is up for joining me this upcoming Saturday!’ Ik denk dat dit soort pagina’s ook voor andere grote steden in de wereld bestaan, zeker het opzoeken waard!

Naast Facebookpagina’s bestaan er ook websites die je in contact kunnen brengen met nieuwe mensen, zoals Meetup’. Via Meetup kun je verschillende groepen joinen die zijn gevormd op basis van interesses. Houd jij van yoga? Of maak je graag bergwandelingen? Meetup heeft voor elk wat wils.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad. En vergeet niet: het is ook reuze spannend om naar het buitenland te verhuizen. Je wordt bedolven door nieuwe indrukken en probeer dan ook te allen tijde op jezelf te vertrouwen. Alleen jij kan ervoor zorgen dat je een onvergetelijke tijd tegemoetkomt en met een positieve mindset, zonder al te veel (hoge) verwachtingen, gaat dat vast en zeker goedkomen. Dus nogmaals: go with the flow!

Happy travels!

 

If you like my article - share it!