Afdingen is leuk spelletje: je probeert voor zo weinig mogelijk geld een souvenirtje te scoren. Op het eerste oog lijkt dit erg onschuldig, maar je kunt snel de mist in gaan – helemaal in het buitenland. Indonesië heeft ook zijn eigen spelregels voor het onderhandelen, die je zeker moet weten als je naar dit land gaat. Je leest ze hier!

In Yogyakarta heb ik vreemde situatie meegemaakt in de bus. De buschauffeur vroeg ineens 10 euro voor een kaartje, terwijl ik altijd 1 euro betaalde voor die rit. Een typisch voorbeeld van toeristenafzetterij, dacht ik. Ik gaf 14.000 rupiah (1 euro), maar de man werd razend. Hij gooide het geld terug en ik mocht niet meer met de bus mee. Daar sta je dan in het donker op straat, helemaal alleen. Ik staarde de bus na tot hij in de verte verdween.

Gelukkig ben ik heelhuids teruggekomen en pakte meteen mijn laptop om op onderzoek te gaan: waarom deed deze man dit? Tijdens mijn zoektocht vond ik dit artikel van Lothar Katz met nuttige informatie over het afdingen in Indonesië. Ik heb al zijn tips voor jullie samengevat in de onderstaande infographic!

De meeste punten zijn vanzelfsprekend, maar hier en daar zal ik wat toelichting geven.

– Om te beginnen, Indonesiërs zijn conflictvermijdend – al helemaal in het openbaar. Dit doen ze door sterk oogcontact te vermijden en veel lachen. Daarom loont het om tijdens het onderhandelen je vriendelijkste lach op te zetten en de ander niet te indringend aan te kijken.
– Verder kun je beter niet je linkerhand op je zij doen, dit is een teken van agressie. En geef of ontvang het geld niet met linkerhand, dit is een teken van respectloosheid.
Tot slot, als je een leuk souvenirtje op de kop hebt getikt, geef dan beleefd een knikje – het liefs met een gilmlach – als je wegloopt.

Sinds ik deze do’s en don’ts tijdens het afdingen toepas in Indonesië – soms krijg ik pijn in mijn mondhoeken van het lachen – heb ik geen gekke incidenten meer meegemaakt. Maak een printscreen van mijn infograhic en laat het onderhandelen maar beginnen!

 

 

 

 

If you like my article - share it!