Tijdens mijn reis door Indonesië heb ik koffie gemaakt van kattenpoep gedronken (ja, klinkt bizar hé). Door het exotische maakproces van Luwak, zo heet deze koffiesoort, was ik heel benieuwd naar de smaak. Wat ik alleen niet wist: er schuilt een hoop dierenleed achter dit product…

Kopi Luwak vind je vooral op Bali, Sulawesi, Sumatra en Java. Het is de allerduurste koffie ter wereld door het ‘bijzondere’ productieproces; het is gemaakt van de uitwerpselen van een civetkat. Deze dieren zijn dol op rijpe koffiebessen maar kunnen de pit niet goed verteren. Ze poepen die weer uit, en voilà daar zijn de koffiebonen.

Jakkes wat vies, zul je wellicht denken. Maar geloof het of niet: door de fruitige smaak is dit een van de populairste koffiesoorten ter wereld. Stropers plukken dan ook steeds meer katten uit het wild om geld over de rug van deze dieren te verdienen. Dat gebeurt op een zeer traumatische manier; de katten worden opgejaagd door honden en hardhandig gevangen met een net. Vele dieren raken daarbij gewond en worden vervolgens op de markt aan koffiehandelaren verkocht.

Eenmaal bij de boer leven de katten een kleine kooien. Voor een wild dier is dit een gigantisch schok: van een vrij leven in de natuur, ineens achter de tralies in een ieniemienie hokje. De meeste katten worden dan ook depressief, lopen zenuwachtig heen en weer, en kunnen zichzelf verwonden. Daarnaast worden ze ook nog eens uitgehongerd. Ze krijgen van de boer enkel koffiebonen, waardoor ze ziek worden door het gebrek aan voedingsstoffen.

Ja, het is duidelijk: Luwak koffie is allesbehalve ethisch verantwoord.

Waarom heb ik dan toch deze koffie besteld? Nou, ik wist het simpelweg niet en daarom schrijf ik ook deze blog. Je ziet vaak dat toeristen iets proberen, zoals een ritje op een olifant , maar niet weten hoe erg dieren daaronder lijden. Dan ben je ook naïef, zullen kritische lezers wellicht denken. Daar zit wat in, geef ik toe, maar ik ben van mening dat mensen dat niet expres doen. Ze staan er simpelweg niet bij stil of hebben er nooit wat over gelezen omdat het onderwerp in Nederland niet echt leeft.

Mijn les is dan ook: als dieren worden gebruikt voor een product, kun je van tevoren beter eventjes zoeken op Google hoe het maakproces in elkaar zit. Nu ik weet hoe dierenonvriendelijk Luwak koffie is, wil ik het natuurlijk nooit meer drinken. Ook geen ‘biologische’ Luwak, want experts zeggen dat het heel moeilijk is om te achterhalen of het product écht vrij is van dierenleed. Hieronder zie je een korte documentaire over de slechte leefomstandigheden van de kat en hopelijk heb jou aan de hand van mijn ‘misstap’ overgehaald om nooit meer deze koffie te drinken.

If you like my article - share it!