Wil jij stage lopen in het buitenland? Top idee! Maar hoe regel je zoiets eigenlijk? Met deze tips scoor jij ook die felbegeerde buitenlandstage!

Het vinden van een stageplek in het buitenland is niet gemakkelijk, maar het is zeker niet onmogelijk. Ik heb een half jaar stage gelopen in Jakarta en dit zijn mijn tips voor degenen die ook een buitenlandstage willen.

Tip 1: zet je wensen op een rij!

Voordat je in het wilde weg gaat zoeken, is het belangrijk om voor jezelf de volgende dingen op een rijtje te zetten:

Belangrijke punten:
– Waar wil ik stage lopen?
– Hoe lang wil ik stage lopen?
– Wat wil ik leren?
– Wat kan ik al?

Tip 2: begin op tijd!

Een buitenlandse stage vind je niet zomaar. Begin dan ook zeker zes maanden van tevoren met zoeken. Als je eenmaal een plek hebt gevonden, dan kun je niet achterover leunen. Nee, dan begint het echte werk: een visum aanvragen, een ticket boeken, huisvestiging zoeken, een stageplan schrijven. Kortom, je hebt zeker een paar maanden nodig om dit avontuur voor te bereiden.

Tip 3: schakel geen bemiddelingsorganisatie in

Schakel absoluut geen bemiddelingsorganisatie in! Zij vragen veelal torenhoge prijzen en dit is zonde van je geld. Je kunt beter zelf organisaties in het buitenland  benaderen per e-mail.

Tips:
– Nederlandse ambassades zoeken regelmatig stagiaires, neem eens een kijkje op deze website voor vacatures.
– AIESEC is een organisatie die vele stageplekken in het buitenland aanbiedt, klik hier voor de website.

Tip 3: maak een originele brief 

Deze tip is een cliché, ik weet het, maar niet voor niks: een originele solliciatiebrief maakt indruk op je toekomstige werkgever. Ontwerp je CV in een mooie vormgeving. En als je videoskills hebt, maak daar zeker gebruik van! Vertel in een video wie je bent en wat je kan. Zo val je zonder twijfel op tussen alle andere aanmeldingen.

Tip 4: zoek naar financiële tegemoetkomingen

Zit je financieel krap? Er zijn een aantal beurzen beschikbaar speciaal voor studenten die in het buitenland gaan stage lopen. Op deze website vind je een overzicht. Daarnaast hebben sommige universiteit ook beurzen voor hun studenten, waar je misschien voor in aanmerking komt. Bovendien kun je ook je studentenreisproduct op stop zetten, dan krijg je een maandelijkse vergoeding van 98,11 euro. Altijd fijn, een extra zakcentje!

Tip 5: onderhandel voor een vergoeding

Helaas biedt niet elke organisatie een stagevergoeding. Maar zoek alsjeblieft een plek die wél een salaris biedt. Een buitenlandse stage is niet alleen lang leve de lol, maar ook keihard werken. Ik vind dat je voor je harde werk echt wel wat geld mag krijgen. En geloof me: het geld heb je ook nodig! Leven in het buitenland is niet goedkoop, helemaal niet als je in het weekend tripjes wil maken en daarna wil rondreizen.

Adventure is the best way to learn

 

 

If you like my article - share it!