Eten bij straatstalletjes is in Indonesië echt een lifestyle. Ontbijt, lunch of diner, maakt niet uit, op elk moment van de dag zie je Indonesiërs op kleine plastic stoeltjes eten op straat. Maar is streetfood ook veilig voor reizigers? Uit eigen ervaring kan ik zeggen: ja, maar op eigen risico. Met deze tips kun jij veilig(er) genieten van de culinaire straathapjes in Jakarta!

Tip #1: maak het bestek schoon
Als je bij een eetstalletje zit, moet je eens letten op de manier waarop het keukengerei wordt schoongemaakt door ‘ibu’ (dit betekent ‘moeder’ in Bahasa Indonesia). Waarschijnlijk zie je de afwasbakken achter het karretje staan, met daarin water dat er niet vers uitziet. Maak daarom eerst je bestek schoon met een tissue of neem wegwerp bestek mee, voordat je een hap neemt.

Tip #2: bestel een gerecht dat vers wordt klaargemaakt
Bij sommige foodstands zijn de gerechten al klaargemaakt. Het gevaar daarvan: je weet niet hoelang het eten daar al ligt. Zoek daarom altijd naar een foodstand waar de gerechten vers worden bereid. Omdat het eten eerst wordt opgewarmd in de pan, worden de meeste bacteriën gedood en kun je gerust genieten van je verse maaltijd!

Tip #3: inspecteer de producten
Als je door de straten van Jakarta struint, valt het meteen op dat de meeste eetkarretjes hun ingrediënten presenteren achter een raampje – het eeuwenoude marketingtrucje om klanten aan te trekken. Als je een gerecht wil bestellen, neem dan de tijd om deze producten te inspecteren op versheid en kwaliteit. Zie je geen groenten die zijn beste tijd heeft gehad? Aanvallen maar!

Op deze foto zie je een straatstalletje in Jakarta. Indonesiërs gebruiken klaarblijkelijk ook het woord ‘lekker’ – grappig hé. Vast een overblijfsel uit de koloniale tijd.

Tip #4: schuif aan bij locals
Ben je aangekomen bij een stand waar niemand zit? Dan kun je beter een stukje doorlopen. Zie je een stand bomvol met locals? You got the jackpot! De drukte peilen bij een eetplek, en let dan vooral op hoeveel lokalen je ziet, is een goede manier om te checken of je een lekkere toko hebt gevonden.

Tip #5: get world’s cheapest Michelin-star meal!
Recent is in Jakarta deze foodstand geopend, bekroond met een Michelinster! Voor $1,42 krijg je daar een maaltijd, gaaf hé! Het lijkt me enorm leuk om bij deze plek te eten, maar zoals de naam ‘Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle’ al verklapt, is het eten niet zo ‘vega-vriendelijk’. Maar ik ben heel benieuwd hoe het eten is. Dus als jij er bent geweest: laat een comment met je mening achter onder deze blogpost!

Tip #6: enjoy your stay!
Nog een laatste tip: geniet van je verblijf in Indonesië! Voelt het voor jou niet prettig om streetfood te eten? Doe dat dan vooral niet! Er zijn genoeg restaurants in de stad waar je relatief goedkoop en lekker kunt eten. Kortom, keuze genoeg in Jakarta!

Tip: bekijk de onderstaande video voor een sneak preview van het straateten in Jakarta

If you like my article - share it!