10.486 kilometer hiervandaan ligt het kleinste land van Zuidoost-Azië: Singapore. Maar naast de kleine oppervlakte, heeft Singapore nog veel meer bijzonderheden. Wist je bijvoorbeeld dat Singaporezen ‘Singlish’ in plaats van ‘English’ spreken? Nee? Lees dan snel verder!

#1: Singapore is ongewild onafhankelijk
Ja je leest het goed: Singapore is het enige land ter wereld dat tegen zijn zin in onafhankelijk werd. Singapore wilde graag bij Maleisië horen, maar de Maleisische overheid stootte het land in 1965 af.

#2: kleinste land van Zuidoost-Azië
Singapore is een stadsstaat van 719,9 km². Ter vergelijking: Nederland is 41.543 km². Singapore is dus écht heel klein.

#3: de autochtone Singaporees bestaat niet!

Van oudsher bestaat Singapore uit immigranten voornamelijk uit China en Maleisië. Het land heeft daardoor een multiculturele samenleving zonder autochtone Singaporezen!

#4: duurste stad ter wereld

Singapore is niet alleen het kleinste land van Zuidoost-Azië, het is ook de duurste stad ter wereld volgens de Economist Intelligence Unit. De organisatie heeft onderzocht hoe prijzig het dagelijkse levensonderhoud in Singapore is. De onderzoekers hebben gekeken naar zaken als kleding, eten en drinken, vervoer en onderwijs. Voor een goedkope vakantie kun je beter niet naar Singapore gaan.

#5: kauwgom verkopen is illegaal
Singapore staat bekend om zijn bizarre wetten, waaronder: het is illegaal om kauwgom te verkopen. Als je niet zonder kauwgom kan, zul je het moeten importeren uit een ander land. En gooi het kauwgompje niet op straat, anders loop je het risico op een boete van 1000 Singapore dollars (600 euro). Deze gekke wet heeft wel als voordeel dat de straten van Singapore blinkend schoon zijn. Je ziet geen vieze, kleverige stukjes kauwgom op straat.

#6: je mag niet in een lift plassen

Dit is ook een grappige wet: je mag in Singapore niet in de lift plassen – ik vraag me af of dit vaak gebeurt. De liften in Singapore zijn uitgerust met een Urine Detection Device, die de geur van urine kan herkennen en een alarm laat afgaan.

#7: orale sex is verboden

Deze wet verbaasde mij het meest: het is verboden om in Singapore orale sex te hebben, behalve tijdens voorspel – het moet niet gekker worden.

#8: bloot rondlopen is ook verboden
Wil je vanuit de douche naakt naar de woonkamer lopen? Dan ben je hartstikke illegaal bezig! Dit wordt in Singapore als porno beschouwd, en daarvoor kun je een boete krijgen,

#9: varen door de mall, het kan in Singapore!

In het winkelcentrum bij Marina Bay Sands kun je op een heel bijzondere manier de mall ontdekken, namelijk per boot! Ik was verrast dat mensen hiervoor geld betalen, maar het is klaarblijkelijk een populaire attractie gezien de grote hoeveelheid toeristen die ik heb zien ronddobberen.

#9: Singaporezen zijn dol op watervallen
Dit zie je ook duidelijk in het straatbeeld van Singapore. Je vindt watervallen in de shoppingmall, in parken, en de overheid is bezig met het bouwen van de grootste waterval ter wereld op vluchthaven Jewel Changi. Hieronder zie je de promotievideo over de plannen voor de luchthaven.

#10: groene en duurzame stad!

Ik dacht dat Singapore vooral veel skyscrabbers en shoppingmalls had, maar niets is minder waar: Singapore bestaat voor de helft uit natuur en behoort dan ook tot een van de groenste steden ter wereld! De zogeheten ‘Supertrees’ in de Gardens by the Bay zijn een voorbeeld van de groene initatieven van Singapore. De iconische bomen vangen zonne-energie voor de dagelijkse nachtshow en het zijn verticale tuinen waarin meer dan 150.000 planten leven.

 

 

 

 

 

 

 

If you like my article - share it!