De infrastructuur in Jakarta is problematisch; de wegen kunnen de hoeveelheid bewoners niet aan, waardoor de stad een serieus fileprobleem heeft. Als je met de auto reist, kan het zomaar uren duren om van A naar B te komen. Niet zo efficiënt dus. Ik ben op zoek gegaan naar het snelste vervoermiddel. En wat blijkt? Dat is met vlag en wimpel: de scootertaxi.

De scootertaxi is mijn favoriete vervoersmiddel in Jakarta: het is goedkoop, snel, avontuurlijk, en ook nog eens hartstikke leuk! Maar er is meer: een rit is ook super simpel te boeken via je telefoon. Hoe dan? Door de apps: Grab, GO-JEK en Uber te downloaden. Elke app werkt hetzelfde: voer je huidige locatie in, de eindbestemming, en je klikt op ‘book’. Meteen verschijnt de prijs van het ritje op je scherm en de app zoekt naar de dichtstbijzijnde chauffeur. Als de driver is gevonden, kun je hem of haar volgen via de gps. Ideaal, zo weet je precies wanneer de scooter arriveert. Maar ho, stop! Voordat je op de scooter stapt, heb ik eerst nog een paar veiligheidstips.

Op deze foto zie je hoe de Grab-drivers (te herkennen aan het zwartgroene pakken) zigzaggend langs de auto’s rijden.

Tips voor een comfortable rit

#1: als je geen Bahasa spreekt, kun je beter de driver een chat sturen met daarin nogmaals je locatie. De meeste chauffeurs kunnen namelijk geen Engels, en zo voorkom je awkward telefoongesprekken!

#2: deze is voor de vrouwen: draag een lange broek of rok op de scooter. Dit past beter bij de cultuur in Indonesië (bijna alle vrouwen dragen bedekkende kleding voor het geloof). En het scheelt een hoop ongemakkelijkheden tijdens de rit.

#3: deze klinkt een beetje gek, maar download download Google Maps op je telefoon! Huh, maar de driver weet toch ook de weg? Nee, helaas niet. Met navigatie rijden wordt door sommige Indonesiërs als gezichtsverlies gezien, dus wees voorbereid dat jij de weg wijzen!

#4: pas op voor je knieën! De scooters rijden soms rakelings langs de auto’s. Als je langer bent dan de gemiddelde Indonesiër, zorg dan dat je je knieën dichtbij de bestuurder houdt.

#5: blijf je voor een langere periode in Jakarta? Dan kun je overwegen om een eigen helm te kopen. Er hoeft maar een kleine breuk in de helm te zitten (die is moeilijk te herkennen met het blote oog) en je krijgt dan een ongeluk; barst de helm open en dan zijn de rapen gaar.

#6: als je geen goed gevoel bij de chauffeur hebt, of krijgt tijdens de rit: stap dan af en boek een andere driver. Dat is helemaal niet erg en die chauffeur zie je toch nooit meer terug.

Na de veiligheidstips begint nu het echte werk! Ik heb hieronder de apps opgesomd waarmee je een scootertaxi kunt bestellen.

 
|Dit ben ik op een Grab in Jakarta!

1. Grab

Zelf gebruik ik het liefst Grab, omdat het een gebruiksvriendelijke app is. Daarnaast zijn er veel Grab-drivers actief in Jakarta, waardoor je snel een scootertaxi kunt vinden. Verder spaar je per boeking punten waarmee je korting kunt krijgen bij grote eetketens. Tot slot, de meeste driver bieden geen extra services zoals een haarnetje of mondkapje aan. Heb je daar wel behoefte aan? Dan kun je beter een scooter bestellen via GO-JEK.

2. GO-JEK

Het is mij opgevallen dat GO-JEK soms iets duurder is dan Grab. Maar je kunt dit prijsverschil compenseren door een tegoed te kopen bij de chauffeur voor op je account. Je krijgt dan korting op elke rit. Het fijne aan GO-JEK vind ik dat de meeste drivers een mondkapje en haarnetje bij zich hebben. Ik vind een mondkapje heel erg handig, omdat je op de scooter wordt blootgesteld aan een hoop uitlaatgassen. Maar ook het haarnetje is geen overbodige luxe, als je bedenkt hoeveel mensen zo’n helm per dag dragen.

3. Uber

De meesten kennen de app Uber vast en zeker al, maar naast auto’s kun je er ook een ‘Uber Scooter’ mee bestellen in Jakarta. En voor wie op de kleintjes wil letten: het is mij opgevallen dat Uber meestal de goedkoopste is!

Met deze tips ben jij he-le-maal klaar voor een avontuur op de wegen van Jakarta. Waar wacht je nog op? Bestel een scooter en omzeil die file maar!

Veel rijplezier!

 

If you like my article - share it!