Ben je het grauwe en grijze Nederland beu? Dan wordt het tijd om een ticket naar Indonesië te boeken! In de Indonesische stad Malang vind je een kampong beschilderd in alle kleuren van de regenboog. Ik heb daar alvast een kijkje genomen en neem je in deze blogpost mee naar de wonderlijke wereld van kampong Warna Warni Jodipan!

Hoe is dit kleurrijke dorpje ontstaan? Kampong Warna Warni was eerst een achterstandswijk, maar een groep studenten van de universiteit in Malang hebben daar verandering in gebracht. Zij kregen voor hun studie de opdracht om een toeristische attractie te bedenken die tegelijkertijd ook de lokale bewoners een handje helpt. De studenten wilden graag een kampong opknappen met een likje verf en hebben een lokaal schildersbedrijf benaderd. En met succes: de organisatie heeft 6.000 pond aan verf gedoneerd en lokale kunstenaars zijn aan de slag gegaan.

Indonesische favelas
Geïnspireerd door de favelas in Rio de Genero is elke centimeter in de wijk beschilderd in prachtige felle kleuren. Je kijkt hier je ogen uit; letterlijk elke centimeren van de wijk is beschilderd. Ik heb geen één plekje kunnen vinden dat ongeverfd gebleven.

Het project is zonder enige twijfel geslaagd. Het heeft niet alleen werkgelegenheid voor lokale kunstenaars gecreëerd, ook is het een boost voor de lokale economie. Toeristen trekken massaal naar dit dorpje, waardoor de leefomstandigheden in de kampong enorm vooruit zijn gegaan. Tijdens mijn bezoek vroeg ik aan een van de bewoners of hij de massatoerisme niet vervelend vond. De desbetreffende meneer zei glunderend: “No, we like all the visitors and we make new friends from all over the world.” Ik was blij om dit te horen, want zo’n metamorfose heeft ook een enorme impact op het dagelijkse leven van de bewoners.

Als je van plan bent om de kampong te bezoeken, heb ik nog wat praktische reistips. Bij de ingang van de kampong moet je een kleine bijdrage betalen van 2.000 rupiah (1,17). Ik vind dit een hele schappelijke prijs voor het betreden van een woongebied als toeristische attractie. Verder raad ik je aan om drankje te kopen bij een van de lokale winkels om de lokale economie te stimuleren. Tot slot, er is een kans dat je gevraagd wordt om je naam en woonplaats op te schrijven in een gastenboek. Ga in op dit soort verzoeken,  de bewoners waarderen dat enorm.

Veel plezier!

 

If you like my article - share it!