Er is geen betere manier om Jakarta te leren kennen dan met een local! Ik ben met Maya, een 24-jarige student, geboren en getogen in Jakarta, op stap geweest. Zij bracht mij langs de highlights van de stad, die ik met jullie ga delen!

#1: Pasar Glodok Chinatown

Maya houdt van vroeg opstaan, en dat heb ik gemerkt: om acht uur ‘s morgens had ik met haar afgesproken bij onze eerste stop in Glodok, de grootste Chinese wijk in Jakarta. In het begin keek ik wat slaperig om me heen, loerend naar een koffietentje, maar ik moet zeggen: de gemoedelijke sfeer in Glodok maakte me helemaal wakker. Het is een ware belevenis om dit gedeelte van Jakarta te ontdekken. In tegenstelling tot andere delen van de Indonesische hoofdstad is Glodok zeer levendig en kleurrijk. Overal waar je kijkt, zie je handelaren die allerlei soorten producten verkopen: kleding, sieraden, dieren, larven (ja echt, van die grote dikke) groente en fruit, noem het maar op. En je ziet een hoop historische gebouwen, zoals tempels en diverse musea.

Geschiedenis van Glodok
Voor de liefhebbers heb ik mij verdiept in de geschiedenis van Glodok. In de tijd van Nederlands-Indië hebben de Nederlanders zich niet bepaald netjes gedragen ten opzichte van de Chinezen. Onze voorouders hebben tussen de 5.000 en 10.000 Chinezen op 9 oktober 1740 in Jakarta vermoord. Deze gebeurtenis wordt ook wel de ‘Chinezenmoord’ genoemd, en gebeurde tijdens het bestuur van Adriaan Valckenier. Volgens sommigen kleurde de rivier in Jakarta, Kali Angke, op 9 oktober zelfs rood door het bloed van de gedode Chinezen. Na deze gruwelijke moord is de bevolkingsgroep verjaagd uit de binnenstad en gedwongen om in Glodok te wonen. Helaas is de sociale situatie niet erg verbeterd na de koloniale tijd. Ook vandaag de dag zijn de Chinezen niet erg geliefd in de Indonesische maatschappij. De meeste Chinezen zijn succesvol in het zakenleven, wat leidt tot afgunst. Ook in religieus opzicht verschillen Chinezen van de Indonesiërs. Chinezen zijn christelijk of boeddistisch, en Indonesiërs veelal moslim – wat tot sociale verdeeldheid leidt.

#2: Kota Tua 

Na Glodok vervolgden Maya en ik onze toer naar het oude centrum van Jakarta, ‘Kota Tua’, ook wel bekend als ‘oud-Batavia’. Ook in dit stadsdeel vind je sporen van de Nederlanders, zoals koloniale gebouwen. Deze panden staan rondom het voormalige stadshuisplein ‘Taman Fatahillah’ en zijn alle omgebouwd tot musea: ‘Museum Sejarah Indonesia’, ‘Museum Seni Rupa’ en het ‘Wayang Museum’.

Weetjes van Maya over het stadshuisplein:
In het midden van het plein staat een kanon. Vroeger gingen onvruchtbare vrouwen op het kanon zitten, omdat men geloofde dat je dan weer vruchtbaar wordt. Tegenwoordig is dit verboden om te doen.
– Het stadshuis diende vroeger ook als rechtbank en gevangenis. Als mensen tot de doodstraf werden veroordeeld, werden zij opgehangen op dit plein.
– Ook vind je op het plein ‘Café Batavia’. De inrichting van dit café is in de koloniale sferen gebleven met houten koloniale stoelen en tafels. Leuk om te bezoeken ‘als Nederlander’ (Maya’s woorden).

| Op deze foto zie je Taman Fatahillah, met op de achtergrond het vroegere stadshuis.

| Je kunt ook een ritje maken op een oude omafiets op het plein. Je krijgt zelfs een bijpassend hoedje!

#3: Kopi Es Tak Kie

Subtiel vroeg ik Maya of het al tijd is voor een kopje koffie. En dat was het. Maya bracht mij naar haar lievelingsplek: ‘Kopi Es Tak Kie’. Het is erg leuk om hiernaartoe te gaan als je een traditioneel Indonesisch koffiehuis wil zien. Kijk niet gek op als families met je op de foto willen – ik ben wel vijf keer op de foto geweest met lokalen – en wees ook niet verbaasd als mensen constant naar je kijken. Witte mensen zijn erg bijzonder in Indonesië.

Goed, laten we het hebben over het assortiment. Je kunt hier kiezen tussen twee soorten koffie: Tak Kie Iced Coffee (zwarte ijskoffie) en een latte met melk. Ik had ijskoffie gekozen, maar ik vond het eerlijk gezegd niet heel erg lekker: te veel melk en te veel suiker, waardoor ik de koffie amper proefde. Maar als je de lokale cultuur in Indonesië wil beleven, is het zeker interessant om bezoekje aan Kopi Es Tak Kie te brengen!

Nog een laatste opmerking: het koffiehuis sluit om twee uur in de middag, dus wees op tijd!

#4: Istiqlal Moskee

Erg bijzonder vond ik onze volgende stop: moskee Istiqlal. Dit is een enorm groot gebedshuis waar honderden Indonesiërs dagelijks samenkomen om te bidden. De moskee is wereldwijd erg bekend. Diverse grote leiders zijn naar Indonesië gekomen voor de opening, zoals Erdogan. Istiqlal heeft ook een mooie betekenis. ‘Istiqlal’ betekent ‘onafhankelijk’ en deze woordkeuze is geen toeval: de moskee is gebouwd nadat Indonesië onafhankelijk van Nederland werd verklaard. Wat ook indruk op mij heeft gemaakt, is dat de moskee vlakbij de kathedraal van Jakarta is gebouwd als symbool voor de religieuze tolerantie.

Dit moet je weten voor je bezoek
Als toerist ben je welkom om de moskee te bezoeken. Je moet alleen wel je schoenen uittrekken bij de ingang en een kimono ophalen (indien je geen bedekkende kleding aan hebt) bij de balie voordat je naar binnen gaat.

| Dit is de binnenplaats van Istiqlal moskee.

#5: Smoothie bowl bij Berry Well

Na de moskee hebben Maya en ik een smoothie bowl gehaald en nagepraat over de dag. Ik vond het erg gezellig om Jakarta met Maya te ontdekken. Naast de nieuwe plekken die ik heb gezien, was het ook interessant om haar verhalen over de lifestyle in Indonesië te horen. Je leert een land op een andere manier kennen – in plaats van alleen door je eigen westerse bril. Als jij een lokale bewoner op reis tegenkomt, vraag dan of hij of zij jou de weg wijs wil maken. Je leert geheid een hoop nieuwe dingen over een land!

 

The best way to travel abroad is to life with locals.

 

 

 

If you like my article - share it!