Ga je naar Myanmar en ben je op zoek naar een gave backpack route? Zoek dan niet verder, want met deze route maak je de aller-tofste rondreis!

Afgelopen december ben ik met mijn vriend naar Myanmar geweest. Wauw, wat heeft dit land ons toch verrast: het mystieke landschap, de beeldschone tempels, de ongerepte natuur, de vriendelijke mensen. Myanmar was een beleving op zich. Wij hebben de onderstaande route aangehouden en de iconische plekken van het land gezien. Per stad leg ik hieronder uit wat je daar precies kunt doen en hoe ik de plek heb ervaren.

Yangon
Vanaf Bangkok vlogen wij met Air Asia naar Yangon, de voormalige hoofdstad van Myanmar. Ik vond deze stad leuk om te zien, maar ik raad je aan om hier niet langer dan twee dagen te verblijven. Er is in deze stad niet veel te beleven en je kunt je tijd beter besteden aan andere delen van Myanmar. Dit zijn de leukste highlights van Yangon: de Yangon Circulair Train en de Swedagonpagode.

Yangon Circulair Train
De Yangon Circulair Train rijdt een rondje door Yangon, duurt in totaal drie uur, en is de ultieme manier om het dagelijkse leven van de Myanmezen te beleven. Een rit kost omgerekend 20 cent en een kaartje kun je op elk station kopen. Let op: de trein maakt twee rondjes per dag. Je kunt van tevoren even navragen in je hostel op welk tijdstip de trein langskomt op het dichtsbijzijnde station, zodat je ‘m niet mist!

Swedagonpagode
De Swedagonpagode is de grootste tempel van Myanmar en een van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. In dit tempelcomplex hangt een bijzondere, gemoedelijke en rustieke sfeer. Ook is het prachtig om te zien hoe de Myanmezen opgaan in hun religeuze rituelen: ze bidden, leggen bloemen neer en steken wierrook en kaarzen aan.

Bagan
Na Yangon hadden wij de bus genomen naar de prachtige tempels van Bagan. Wij hadden besloten om de dagbus te nemen, omdat de nachtbus naar Bagan klaarblijkelijk al een aantal keer is verongelukt. Daarnaast arriveert de nachtbus rond 4 uur ‘s ochtends en op dat tijdstip kun je nog niet je hostel in – tenzij je voor die nacht betaalt. Maar wees gerust: de 14 uur durende busreis naar Bagan is het absoluut waard! Wat deze plek zo bijzonder maakt, zijn de 2200 (!) tempels, klooster en pagodes die het gebied rijk is. Nergens ter wereld vind je zoveel tempels op zo’n kleine oppervlakte. Geef jezelf de tijd in Bagan en trek tenminste drie dagen uit om deze indrukwekkende omgeving te verkennen. You wouldn’t regret it!

Tips
– Verken Bagan op de e-bike en rijd van tempel naar tempel.
– Bekijk de zonsopgang op een van tempels en aanschouw de luchtballonnen die over het landschap vliegen.
– Verblijf in Nyuang U. In dit gedeelte slapen de meeste backpackers en je vindt hier veel gezellige restaurants en cafés.
– Ga absoluut eten bij restaurant Bibo in Nyuang U. Ik heb daar de lekkerste traditionele curry en avocadosalade met linzenchips gegeten!
– De lekkerste koffie drink je bij DATE Cafe & Bakery in Nyuang U.
– Overnacht in Shwe Nadi Guest House. Dit hostel heeft fijne bedden, een goede service en niet geheel onbelangrijk: een lekker uitgebreid ontbijt!

Mandalay
Vanaf Bagan is het vier uur rijden met de bus naar Mandalay. Mandalay is een perfecte stad om twee dagen te verblijven. Je kunt onder andere de volgende activiteiten ondernemen: verken de Kuthodaw tempel, beklim Mandalay Hill en loop over de U Bein-brug (dit is de langste teakhouten brug ter wereld).

Treinreis
Vanaf Mandalay maakten wij een heel bijzondere treinreis naar Hsipaw, tijdens de rit zijn we over de wereldberoemde Goteik brug gereden. Deze brug is maar liefst 100 meter hoog en 750 meter lang, en is daarom niet voor niets het hoogste viaduct van Myanmar. Ik vond de rit over deze brug verbazingwekkend! De trein kruipt stapvoets over de brug, je hoort het gekraak van het hout, iedereen hangt uit het raam om te genieten van het uitzicht – ik kreeg hartkloppingen toen ik in de diepte tuurde – en ruim een kwartier lang rijdt de trein over een smal viaduct dat in 1901 is gebouwd en handmatig wordt onderhouden door Myanmezen. Het is een spannende ervaring die je niet wil missen!

Hsipaw
Na de wonderlijke treinrit vanuit Mandalay waren we bij onze nieuwe bestemming aangekomen: het bergdorpje Hsipaw. In Hsipaw kun je helemaal tot rust komen: hier vind je weinig toeristen en je kunt heerlijk fietsen door het prachtige landschap. In Hsipaw kun je prima twee dagen verblijven. Huur een fiets, rijd naar de hot springs en de prachtige waterval, en je hebt de hoogtepunten van dit gebied gezien.

Tip: ga een hapje eten bij The Club Terrace, daar kun je heerlijk aan het water zitten en genieten van een lokale maaltijd. Ik heb daar een salade van theeblaadjes gegeten (een traditioneel Birmese gerecht).

Inle Lake
Ik ga met de deur in huis vallen: ik vond Inle Lake de minst indrukwekkende plaats van Myanmar. Dit kwam met name doordat deze plek erg commercieel is. Straatverkopers spreken je aan om een boottocht te verkopen of ze proberen je uit te nodigen bij hun familie thuis om je vervolgens geld af te troggelen. Ik weet dat dit veel gebeurt in Zuidoost-Azië, maar ik had het tot zover nog niet meegemaakt in Myanmar, waardoor ik Inle Lake een teleurstelling vond. Desalniettemin is het zeker boeiend om Inle Lake op de fiets twee dagen te verkennen. Bij het meer kun je een bootje huren en de beenroeiers, de visser, drijvende boomgaarden en op palen gebouwde dorpen aanschouwen.

Tip: als je van wijn houdt, dan kun je de Red Mountain Estate Vineyards & Winery zeker niet overslaan. Dit is een wijngaard waar je een wijnproeverij kunt doen voor een klein prijsje!

Na Mandalay hebben wij de bus genomen naar Yangon om vanuit daar het vliegtuig naar Bangkok te nemen. Maar je kunt na Inle Lake ook naar het zuiden reizen voor een paar dagen relaxen op het strand. Ook schijnen de dorpen in het noorden zeer mooi te zijn omwille van de natuur, maar door de Rohingya-crisis raad ik je niet aan om daarnaartoe te reizen. De rest van het land is nog steeds veilig om te bezoeken. Ik vond mijn trip door Myanmar een van de wonderlijkste, puurste en verrijkende reis, die ik ooit heb gemaakt.

***

Twijfel je door de huidige situatie omtrent de Rohingya of het reizen door Myanmar ethisch verantwoord is? Lees dan dit artikel waarin ik uitleg waarom je, in mijn ogen, nog steeds verantwoord door Myanmar kunt reizen.

 

 

If you like my article - share it!