Een kiekje met een luiaard of een selfie met een olifant, dit soort foto’s zijn razend populair op Instagram. Maar de gevolgen zijn schrijnend: de dieren lijden zodanig onder de selfiegekte dat ze zelfs kunnen overlijden. Niet meer doen dus! Ik laat je zien hoe je alsnog ‘Instagram-waardige’ foto’s kunt maken zonder dieren lastig te vallen.

De organisatie World Animal Protection heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van wilde dieren voor foto’s in de Amazone. Luiaards, vogels, dolfijnen, reuzenmiereneters, groene anaconda’s; allemaal exoten die door toeristen en gidsen worden gelokt voor een vakantiekiekje. Wat blijkt: foto’s met wilde zorgen voor veel dierenleed. Niet meer doen dus!

Met name de beelden waarop een dier wordt vastgehouden, geknuffeld, of op een andere onverantwoorde manier wordt behandeld, wordt als een ‘slechte’ foto beschouwd door World Animal Protection. Helaas hebben al veel dieren dit soort handelingen moeten doorstaan: maar liefst 40 procent van de 133.344 dierenfoto’s is een ‘foute selfie’.

Waarom brengen de foto’s zoveel schade aan? De exotische dieren worden door gidsen uit hun natuurlijke omgeving gehaald, puur voor toeristische doeleinden. Tijdens hun gevangenschap worden de beestjes regelmatig mishandeld en lopen zij het risico op overlijden door stress, ziektes of verwondingen.

De selfietrend wordt gevoed door toeristen en jij kunt daar verandering in brengen door verantwoorde foto’s te maken! Tijdens mijn bezoek aan Monkey Forest in Ubud (Bali) heb ik geëxperimenteerd met nieuwe fotografiemogelijkheden. Voor mijn bezoek heb ik opgezocht of dit wel een diervriendelijke plek ik – dat bleek gelukkig het geval, volgens de organisatie Bali Animal Welfare. En ik heb diverse kiekjes gemaakt met mijzelf en een aap. Hieronder zie je het resultaat, en zo zie je maar weer: je hoeft een dier helemaal niet lastig te om een mooie foto te maken!

Tip 1: Foto’s van achter creëren altijd een mysterieus effect, probeer verschillende poses uit!

Tip 2: speel met de focus! Hier ben ik uit focus – daarom wazig – en de aap is scherp afgebeeld.

Tip 3: maak een foto als de dieren gewoon ‘hun ding’ aan het doen zijn.

Tip 4: een foto van de zijkant als je naar een dier kijkt, geeft ook een leuk effect.

Tip 5: maak een foto terwijl je loopt!

Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind, en dit soort foto’s scoren net zo goed op je Instagram. Begin vandaag nog met het fotograferen 3.0!

If you like my article - share it!