Naast de gebruikelijke zaken zoals paspoort en camera, heb ik een paar aanvullende tips voor spullen die zeker niet in jouw backpack naar Indonesië mogen ontbreken. Dus pak een pen en zet deze benodigheden op je checklist!

#1 Neem een voorraad tampons mee!

Tampons zijn in Indonesië hartstikke duur, voor een pakje betaal je gemiddeld 7 euro! Koop in Nederland genoeg tampons, dat scheelt je een hoop geld.

#2 koop een mondkap

Als je veel met de scooter gaat reizen, dan is het geen gek idee om een mondkapje te kopen. Grote steden zoals Jakarta, maar ook Bali, hebben veel verkeersoverlast, waardoor je vaak in de file komt te staan. Doe een mondkapje op om je lichaam te beschermen tegen alle uitlaatgassen, de meeste locals doen dat ook!

Tips
– Koop een mondkapje in een supermarkt in Indonesië, daar zijn ze spotgoedkoop!
– Als je vaak met de scootertaxi wil reizen, lees dan deze blogpost over de do’s and don’ts.

#3 Pak bedekkende kleding in!

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Ondanks dat de islam gematigder is in Indonesië, is het vooralsnog verstand om je bedekt te bekleden. Tenzij je naar Bali gaat, daar is het hindoeïsme de grootste godsdienst en Bali is zó westers, dat niemand meer gek opkijkt van een kort broekje op rokje. Als je door andere delen van Indonesië gaat reizen, zoals Java, dan raad ik je zeker aan om ook lange, losse kleding en een omslagdoek mee te nemen. Wil je meer weten over de kledingvoorschriften in Indonesië? Bekijk dan mijn vlog!

#4 Behasa woordenboek

Het Engels van de gemiddelde Indonesiër is matig tot zeer slecht. Als je hulp op straat nodig hebt, zullen de meesten je niet kunnen verstaan. Neem een Bahasa woordenboek mee, zodat je in ieder geval de basics kunt vragen op straat!

Tip: in de Lonely Planet over Indonesië staan ook een aantal handige woorden en zinnen in Bahasa.

#5 Wegwerp bestek

Als je van plan bent om het Indonesische straateten te proeven – aanrader!- neem dan je eigen bestek mee. Mij is verteld dat de meeste mensen niet ziek worden van het eten, maar juist door het bestek dat niet goed is schoongemaakt. Wil je zo min mogelijk risico lopen om ziek te worden? In deze blogpost leg ik uit hoe jij zo veilig mogelijk kunt genieten deze culinaire hapjes!

 

 

If you like my article - share it!