Op internet lees ik vaak dat vrouwelijke reizigers zich afvragen hoe ze zich in Istanbul moeten kleden. Ze denken bijvoorbeeld dat reizigers een hoofddoek moeten dragen. Ik licht alvast een tipje van de sluier op: de stad is ontzettend hip met een islamitisch sausje. 

Hippe buurten

Wie naar de trendy buurten zoals Karaköy, Galata, Bebek, Arnavutköy of Nisantasi gaat, kan zich ook hip kleden. Deze plekken zijn zeer liberaal, waardoor je geen rekening hoeft te houden met wat je aantrekt.

Conservatieve plekken
Fatih is bijvoorbeeld een conservatievere plek en daar kun je je beter wat degelijker kleden. Maar als je toch besluit om met een kort broekje rond te wandelen, dan zullen bewoners dat zeker accepteren. Je zult alleen een hoop starende blikken krijgen, en daarom adviseer ik je om wat langs aan te trekken; zoals een shirt met lange mouwen en jezelf bedekken tot de knieën.

Tip: ik neem altijd een sjaal mee. Als ik me ergens niet op mijn gemak voel, bijvoorbeeld tijdens zonsondergang in een verlaten straat, dan wikkel ik die om me heen.

Restaurants
In de meeste barretjes en restaurants geldt de dresscode smart casual. Je ziet op dat soort plekken ook veel hippe Turken die de laatste modetrends volgen. Kortom, schroom niet om fashionable voor de dag te komen. Dat kan ook prima als je het bruisende nachtleven van Istanbul gaat ontdekken (aanrader!).

Moskeeën
Dit is de enige plek waar je een bewuste kledingkeuze moet maken. Topjes met blote schouders, lage shirts en korte rokjes kun je beter in je koffer laten, dit is namelijk heel ongepast. Ook moet je bij sommige moskeeën, zoals de Blauwe Moskee, een hoofddoek om. Meestal kun je een doek lenen bij de ingang, maar het hygiënist is om zelf een sjaal mee te nemen.

Eigenlijk komt het erop neer dat je overal lekker kunt dragen wat je wil. Maar neem een sjaal voor conservatieve plekken en moskeeën mee. Simpel hé?

If you like my article - share it!